Hashtags optimaal inzetten

Wil jij weten hoe je hashtags optimaal inzet voor meer bereik op social media? Hashtags kan je online effectief inzetten voor verschillende doeleinden, maar wist je dat het voor alle social media kanalen net even anders werkt? In deze blog leer je meer over het effectief inzetten van hashtags per social media kanaal.

Wat is een hashtag?
De # is niet meer weg te denken uit het online landschap, maar wat is een # eigenlijk? Hashtags worden in sociale media gebruikt om berichten te ‘taggen’, zodat ze eenvoudig terug te vinden zijn via de interne zoekfuncties. Hashtags zijn vooral op Instagram helemaal hot, maar ook op Twitter, LinkedIn, Facebook en vele anderen sociale media toe te passen.

Bedenk voor je gaat beginnen jouw eigen merk hashtag
Zoals #bedrijfsnaam #productnaam of #slogan en zorg ervoor dat de hashtag bij je merk past. De merkhashtag laat je vrijwel altijd terugkomen in je online uitingen om merkbekendheid te creëren. Merkhashtags kunnen ook offline strategisch worden uitgedragen, of zelfs door consumenten die je kan uitdagen online te posten met vermelding van jouw merkhashtag.

Hashtags per kanaal
Op de verschillende social media kanalen gebruik je hashtags op een andere manier, maar voor ieder kanaal geldt wel dat het meer bereik oplevert. Het inzetten van hashtags helpt je boodschap beter te verspreiden.

Op LinkedIn en Instagram kun je hashtags ‘volgen’, maar op Facebook (nog) niet.

Een post op Instagram kan je maximaal van 30 hashtags voorzien, maar mijn advies luidt: ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Je hebt meer aan 5 relevante hashtags, dan aan 30 hashtags waarbij je misschien wel in het niet valt. Het is zelfs zo dat het algoritme van Instagram jouw posts markeert als ‘spam’ wanneer je teveel hashtags gebruikt die niet relevant zijn. Hierdoor krijg je juist minder bereik.

Bekijk de trending hashtags
Er zijn voor ieder kanaal ‘trending hashtags’, waar je in sommige gevallen als bedrijf goed op kunt inhaken. Je vergroot de kans om ‘viral’ te gaan met jouw post als je onderdeel uitmaakt van een ‘hot topic’.

Populaire en trending hashtags (juli 2020)
Twitter: #coronavirus #COVID19 #retweet
Instagram: #tbt #instagood #photoftheday
Facebook: #blacklivesmatter #fun #pride2020 #feminism
LinkedIn: #thuiswerken #marketing #bigdata

 

Wil je graag een persoonlijk advies over het inzetten van hashtags? Of wil je social media marketing uitbesteden? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden.

Geen tijd om alle social media kanalen consequent bij te houden?